Информационен сайт | ArtDesign Creative Studio
  • 14 години професионален опит
  • Множество реализирани проекти
  • Иновации с мисъл за клиента

Информационен уеб сайт

Функционалност на информационния сайт

Основната идея на информационните уеб сайтове е всекидневно да предоставят актуална информация за случващи се събития. По своята същност тези сайтове са електронни медии (средства за масово осведомяване).

Те могат да бъдат самостоятелни и независими платформи, които разчитат единствено на интернет за предоставяне на съответната информация, или допълнително изградени уеб проекти, които предоставят онлайн присъствие на дадена печатна или електронна медия - вестник, радио, телевизия.

В основата на всяка успешна медия стоят професионалните качества на новинарския екип. При информационните сайтове добрият уеб дизайн и богатата функционалност са само допълнителни средства за този успех, които обаче също оказват влияние върху потребителското поведение.

Дизайнът трябва да бъде изчистен, но стилен - за да може акцентът да бъде поставен върху самата информация.

Всички информационни сайтове имат сходна функционалност. Групиране на новите в отделни категории, публикуване по дата и час, търсене по различни критерии, листване на статии на отделен журналист, възможност за коментари към всяка новина и нейното споделяне в социални мрежи, рубрики "Популярно" и "Най-коментирано", рейтинг система, модул за регистрация на потребители, рекламна банер система - това са само малка част от задължителните функции на един информационен сайт. В зависимост от неговата специфика те могат да бъдам разширени с допълнителни такива.

Зад тази функционалност стои мощен контролен панел, който дава пълна свобода за управление на съдържанието и осигурява различни администраторски нива - журналист, коректор, редактор, главен редактор, администратор.

Видове информационни сайтове

В зависимост от тематиката и обхвата на информацията тези електронни информационни сайтове могат да бъдат разделени на няколко вида.

Световни

Предоставят информация (новини) за целия свят. Притежават многоезичен интерфейс, а техните потребители са от различни държави и с различна национална принадлежност.

Национални

Поставят акцент върху национални събития, като това не изключва публикуването на информация и за случващото се в света. Таргет групата на потребителите е ограничена до съответната националност, а обикновено сайтът е само на един език.

Регионални

Информират за най-важното от даден регион (обикновено областен център). Публикуват и информация от национален и световен мащаб, но акцентът е поставен върху локалните събития.

Профилирани

Информационните уеб сайтове като всяка медия могат да бъдат строго профилирани по отношения на тематиката - политически, икономически, културни, спортни и други.

Категории

Обособяването на информацията в отделни категории е от съществено значение за максимално доброто и неповторимо потребителско изживяване. Информационният сайт трябва да бъде лесен и интуитивен - потребителят иска да получи търсената от него информация бързо и безпроблемно.

За тази цел навигацията на сайта (обикновено реализирана с множество падащи менюта или общо drop down меню заради големия брой категории и съответните линкове към тях) следва да предоставя удобен достъп.

Лесното преминаване от режим "Списък / лист новини" към режим "Преглед на новина" и обратно също ще бъде положително оценено от читателите на сайта.

Информационен бюлетин

Изграждането на система за абониране (информационен бюлетин), с която потребителят да получава е-мейл известяване за актуални и последни новини ше увеличи органичния трафик на сайта.

Освен това ще превърне Вашите потребители в активни ползватели, които няма да посещават сайта еднократно, а всекидневно.

За да може това да се случи, е много важно и самите новини да бъдат актуални и поднесени с висок журналистически професионализъм.

Актуални новини

Рубриката "Актуално" ("Най-ново", "Последни новини") е тази, която ще привлича най-голямо внимание, защото именно тя ще предоставя актуалните новини в сайта. Тя ще бъде и водеща страница в него.

Информацията трябва да бъде актуализирана бързо и своевременно, което да отговаря и на самото заглавие на рубриката.

Добро решение е да се представят и анонси за предстоящи събития, за да може потребителите да имат изградена нагласа какво могат да очакват в следващите часове като информация.

Най-четено

Всеки човек се интересува от мнението на другите и затова интерес би представлявала рубриката "Най-четено", която да функционира като своеобразна рейтинг система, показваща интереса и предпочитанията на читателите.

За целта се изисква интелигентно софтуерно решение, което да не отчита повторни прегледи от един потребител, за да бъдат резултатите обективни, а не "манипулирани".

Споделяне в социални мрежи

Едва ли има някой, който да не е убеден в силата на социалните мрежи като фактор за формиране на обществено мнение.

Този потенциал следва да бъде използван от информационните сайтове, като предоставят на своите потребители възможността да споделят в социалните си профили отделни новини, което освен удобство за тях, ще бъде и удачна маркетингова стратегия.

В тази насока регистрацията в сайта трябва да става и с профили в самите социални мрежи.

Реклама

При висок трафик и множество уникални посещения рекламата в сайта ще донесе солидни постъпления.

Организирането на рекламните карета обаче трябва да бъде добре премислено, за да не затруднява търсенето и четенето на информация, като в същото време рекламата следва да бъде и добре "видима", за да има своето въздействие.

Всичко това може да бъде постигнато с подходящо графическо решение и професионален уеб дизайн.

Как да поръчам

обадете ни се на телефон 0887 793067

Телефон

Обадете се на 0887 793067. Споделете с нас идеите си за Вашето онлайн присъствие.

пишете ни на имейл office@artdesign-bg.com

И-мейл

Пишете ни на и-мейл info@artdesign-bg.com. Опишете подробно своите изисквания, за да Ви дадем най-точната цена.

използвайте нашия лайв чат за да ни зададете въпроси

Чат

Използвайте нашия лайв-чат, за да уточним всички въпроси, които Ви интересуват. Бързо, лесно и на момента.

  • уеб-студио-за-изработка-на-сайт
  • сео-и-маркетинг
  • уеб-дизайн