Респонсив уеб дизайн | ArtDesign Creative Studio
  • 14 години професионален опит
  • Множество реализирани проекти
  • Иновации с мисъл за клиента

Респонсив уеб дизайн

Какво е респонсив дизайн

Технологиите през последните години се характеризират с изключително бързи темпове на развитие и това поставя разработчиците на интернет сайтове и уеб дизайнерите пред все повече предизвикателства, свързани с функционалността на приложенията.

Ето защо използването на респонсив (адаптивен / отзивчив) дизайн, който може автоматично да се коригира, е от изключително важно значение, особено като се има предвид, че повече от половината потребители на интернет използват преносими устройства за достъп до глобалното уеб пространство.

Респонсив дизайнът е решение, което позволява на Вашия уеб сайт да бъде достъпен от различни устройства - десктоп компютри, лаптопи, таблети, смартфони, защото преформатира съдържанието, адаптира го спрямо техническите характеристики на самото устройство (резолюция, тъчскрийн технология) и поведението на потребителя (позиция, в която използва устройството - хоризонтална или вертикална).

Това позволява на сайта да изглежда по различен начин в зависимост от използваната технология, което улеснява посетителите лесно и безпроблемно да възприемат съдържащата се информация (както текстова, така и визуална), а процентът на отпадналите посетители намалява сериозно.

Значение на респонсив дизайна

Адаптивният уеб дизайн има все по-голямо значение в съвременната интернет реалност за успеха на Вашия сайт.

Качествено потребителско изживяване

То е гаранция за успеха на Вашия сайт, защото осигурява безпроблемно възприемане на информацията и пълноценно осмисляне на посланията, които искате да отправите към своите клиенти.

По-добри позиции в Гугъл

В последните години алгоритмите, с които Гугъл класира сайтовете при търсене по конкретни ключови думи, представлява сложен набор от фактори и инструменти. Един от тях е изискването за Mobile Friendly, а именно - уеб дизайнът да бъде подходящ за мобилни устройства. Ето защо респонсив дизайнът на Вашия сайт е един от начините да подобрите своето класиране в търсещите машини.

Намаляване на отпадналите потребители

И не на последно място - отзивчивият дизайн означава и по-малко отпаднали потребители, следователно - повече клиенти на Вашия бизнес!

Респонсив дизайн и CSS

CSS (Cascading Style Sheet) стои в основата на респонсив дизайна. Посредством медийни запитвания (Media Queries), приложението може да установи резолюцията на екрана и спрямо нея да приложи съответни CSS правила за оформление на съдържанието. Основните стилове - цвят, шрифт, размер на кегела и други се дефинират по подразбиране, а ако се налага тяхната промяна за конкретно устройство, те се презаписват за съответните правила за резолюция и визуализиране.

Media Queries

Media Queries е CSS функционалност, която позволява изобразяването на уеб съдържанието да се адаптира към технологичните характеристики на използваното устройство (например неговата резолюция или ориентация - хоризонтална / вертикална), и е в основата на адаптивния дизайн.

Представлява израз-функция, който тества предварително зададени стойности (например минимална или максимална широчина на екрана / браузъра) дали са изпълнени и ако това е така, прилага персонализирано CSS оформление за конкретните HTML елементи, притежаващи съответните класове.

Респонсив дизайн и JavaScript

В някои случаи използването на CSS не е достатъчно, за да може уеб дизайнерите да форматират съдържанието по най-удачния начин спрямо характеристиките на използваното устройство. В тези случаи на помощ идва JavaScript - програмен език, който се изпълнява не от сървъра, а от уеб браузъра, с който потребителят разглежда сайта.

Височина на браузъра

Понякога дадени елементи от дизайна могат да изглеждат неестествено, ако височината на браузъра бъде скъсена, и затова посредством JavaScript се премахва тяхното визуализиране или те се заменят с други елементи.

Скролиране

JavaScript дава възможност на уеб приложението да следи къде точно по височината на страницата се намира потребителят (скролиране), и в зависимост от това да скрива или показва определени елементи от дизайна с конкретна цел.

Компресиране на съдържанието

Основната идея на респонсив дизайна е да направи преглеждането на съдържанието максимално лесно за потребителя в зависимост от използваното устройство. В този смисъл голямо значение има и бързината, с която се зарежда сайтът.

За да се постигнат по-добри резултати в това отношение (което оказва положително влияние и върху класирането на сайта в Гугъл) съдържанието (JavaScript и CSS файлове, снимки, HTML код) може да бъде компресирано. Така количеството информация, което браузърът трябва да свали, за да визуализира правилно съдържанието на сайта, се намалява съществено, което от своя страна подобрява скоростта на зареждане.

Мобилна версия на сайт

Респонсив дизайнът осигурява безпроблемно възприемане на информацията, но единствено от гледна точка на нейното визуализиране.

Когато отделните страници на сайта съдържат голямо количество информация и изображения, това би се оказало сериозен проблем за мобилни устройства от по-нисък клас с малък процесорен (изчислителен) капацитет. Ето защо в тези случаи е наложително изграждането и на мобилна версия на сайта, която да бъде оптимизирана за такива устройства. От същество значение за класирането на сайта в търсещите машини е двете версии да използват едни и същи URL адреси за отделните страници.

Как да поръчам

обадете се на телефон 0887 793067

Телефон

Обадете се на 0887 793067. Споделете с нас идеите си за Вашето онлайн присъствие.

пишете ни на имейл office@artdesign-bg.com

И-мейл

Пишете ни на и-мейл info@artdesign-bg.com. Опишете подробно своите изисквания, за да Ви дадем най-точната цена.

използвайте нашия лайв чат за да ни зададете въпроси

Чат

Използвайте нашия лайв-чат, за да уточним всички въпроси, които Ви интересуват. Бързо, лесно и на момента.

  • уеб-студио-за-изработка-на-сайт
  • сео-и-маркетинг
  • уеб-дизайн